Et glasshus du faktisk kunne leve i

Arkitektur

Adam Williams

4. februar 2014

21 bilder

Vertikal Glasshuset i fire etasjer, av arkitektfirmaet Atelier FCJZ (Foto: Atelier FCJZ)

Glasshus er vanligvis ikke veldig praktisk å leve i (ta f.eks. Santambrogio-hjemmet), men det vertikale glasshuset skiller seg fra de fleste lignende strukturer takket være et design som kombinerer arkitektonisk nyhet med en grad av privatliv. Selv om det går gjennom tak og gulv i sport, sikrer en betongfasade at beboere er skjermet fra blikket av forbipasserende.

Ligger i Shanghai, Kina, var Vertical Glass House opprinnelig designet for en arkitekturkonkurranse tilbake i 1991, før den endelig ble bygd av Atelier FCJZ i fjor for Shanghai West Bund Biennial Architecture and Contemporary Art-utstillingen. Det tjener nå som en enestående gjestehus for besøkende kunstnere og arkitekter.

Den fire-etasjes boligen har en total gulvareal på 170 kvm, men et fysisk fotavtrykk på bare rundt 40 kvm. Det ytre utseendet er veldig enkelt og betongfasaden knuses bare av noen få små spalter som gir lys ut på gaten ute om natten.

Bortsett fra et sporadisk panel for å støtte spiraltrappen, er takene, gulvene og taket i Vertical Glass House alle laget av slitesterke, 7 cm (2, 7 tommer) tykke herdede glassplater som støttes av et stort, sentralt stål kolonne og rammeverk. Denne utformingen gjør det mulig for besøkende å se hvert rom i huset fra topp til bunn ved å bare se opp eller ned.

Heldigvis er spisebordet ikke gjennomsiktet, så til tross for sin provoserende plassering over badet, bør diners ha en sjanse til å unngå å skimre utsikt over toalettet mens de spiser - selv om kanskje et godt plassert teppe ville være en forsvarlig investering.

Kilde: Atelier FCJZ via Arch Daily

En grov betongfasade knuses bare av noen få små spalter som gir lys ut på gaten ute om natten (Foto: Atelier FCJZ)

Innredningen er mørk men tiltalende, med absintegrønn belysning og en utsmykket spiraltrapp som stiller stemningen (Foto: Atelier FCJZ)

Vertikal Glass House ble opprinnelig designet for en arkitekturkonkurranse tilbake i 1991 (Foto: Atelier FCJZ)

Det ble bygget i fjor for den Shanghai-baserte West Bund Biennial Architecture and Contemporary Art-utstillingen (Foto: Atelier FCJZ)

Vertikal Glasshuset i fire etasjer, av arkitektfirmaet Atelier FCJZ (Foto: Atelier FCJZ)

Hjemmet har en total gulvareal på 170 kvm, men et fysisk fotavtrykk på rundt 40 kvm (Foto: Atelier FCJZ)

Ikke sett ned. Nei, seriøst ... (Foto: Atelier FCJZ)

En grov betongfasade knuses bare av noen få små spalter som gir lys ut på gaten ute om natten (Foto: Atelier FCJZ)

Huset ligger i Shanghai, Kina (Foto: Atelier FCJZ)

Selv om hjemmets idrett ser gjennom tak og vegger, frigjør den konkrete fasaden beboere fra det vandrende blikket av forbipasserende (Foto: Atelier FCJZ)

Arkitektonisk tegning (Bilde: Atelier FCJZ)

Arkitektonisk tegning (Bilde: Atelier FCJZ)

Arkitektonisk tegning (Bilde: Atelier FCJZ)

Arkitektonisk tegning (Bilde: Atelier FCJZ)

Arkitektonisk tegning (Bilde: Atelier FCJZ)

Arkitektonisk tegning (Bilde: Atelier FCJZ)

Arkitektonisk tegning (Bilde: Atelier FCJZ)

Arkitektonisk tegning (Bilde: Atelier FCJZ)

Arkitektonisk tegning (Bilde: Atelier FCJZ)

Arkitektonisk tegning (Bilde: Atelier FCJZ)

Arkitektonisk tegning (Bilde: Atelier FCJZ)

Ønsker du en renere, raskere lasting og annonsefri leseopplevelse?
Prøv New Atlas Plus. Abonner nå for bare USD 19 per år.

Anbefalt Redaksjonens